poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Właśnie niedawno wstałam. ;) 
Tak szczerze to się nie wyspałam, ale obiecałam sobie , że nie będę za długo spała bo muszę dodać notkę na blogu, oczywiście wieczorem już sobie rozplanowałam jaki przepis co i jak . ;) 
Będzie to znowu przepis na ciasto,  ponieważ  bardzo często piekę jakieś ciasta i uwielbiam to robić. ;) 
Jak dobrze pamiętam przepis ten dała mi ciocia, robiła te ciasto na 13 urodziny mojej siostry. 
Posmakowało mi więc, wzięłam od niej przepis.
Ciasto zwie się '' Kukułka''
Składniki ; 
Ciemny biszkopt ; 

7 jajek 
1 szklanka cukru 
½ szklanki mąki pszennej 
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jasny biszkopt ; 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru 
1/2szklanki mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa Czekoladowa ; 
800 ml śmietany 30% 
4 opakowania Śmietan-fix 
2 łyżki cukru pudru 
Polewa Czekoladowa ; 
10 dag mlecznej czekolady 
ok. 5 łyżek mleka 
1 łyżka spirytusu 
Przygotowanie ; 
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
W tej samej formie upiec drugi biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Razem delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i pokruszyć.
Kawę rozpuszczalną zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady (mleczną i gorzką) oraz cukier. Wszystko podgrzewać i mieszać, do momentu aż masa się połączy. Ostudzić, dodać wódkę i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić, podczas ubijania dodać Śmietan-fix i cukier puder. Gotową masę śmietankową podzielić na dwie części.
Jedną część ciemnego biszkoptu włożyć do prostokątnej formy. Na nim rozłożony połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i polać go masą czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu.
Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki na około dobę.
Smacznego . ! ;) 

8 komentarzy:

  1. mmmm ale pysznie wygląda *.*
    na majówkę zjezdza rodzinka ze śląska,może upiekę (; ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana byłam w sobotę na weselu objadłam sie ciasta jak nie wiem co. Teraz na pewno mi przybyło z kilogram. haha. Twojego ciasta tez z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie tu:)
    będę zaglądała częściej ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :))

    Zapraszam na mojego bloga o nazwie www.the-olikasa.blogspot.com , akurat odbywa się konkurs, w którym warto wziąsc dział ! :)
    Serdecznie zapraszam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przegladam twojego bloga, przeglądam... i poczułam, że zgłodniałam ;) Też lubię piec ciasto, choć nie robię tego zbyt częśto ;) Może sprawdzę kiedyś któryś z twoich przepisów? :D
    Przy okazji, w imieniu swoim i Lavy, zapraszam Cię do nas:
    kwitnący-kwiat.blogspot.com
    Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi pysznie:) chyba wypróbuje ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  7. A co z moją dietą, chętnie bym zjadła choć malutki kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  8. za każdym razem jak wejdę na tego bloga nachodzi mnie przeogromna ochota żeby się zapchać jakimś ciastem! :D:D

    OdpowiedzUsuń