poniedziałek, 16 stycznia 2012


Przygotowanie Biszkoptu. ! 
6 jajek.
1 cukier waniliowy.
1 szkl. cukru zwykłego. (szkl.która ma 250 ml)
Te składniki ubić na tak zwany kogiel mogiel. 
Jak to ubijemy dosypujemy 2 szkl. mąki (szkl.która ma 250ml) i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Biszkopta, pieczemy 30 min w temp 200 stopni .


Jak zobaczyć czy ciasto jest już upieczone ? 
To proste jak mamy jakąś wykałaczkę wkładamy w te ciasto i sprawdzamy czy ona jest sucha , jeżeli tak to znak że ciasto można już wyjąć z piekarnika. :)


Masa:)Składniki potrzebne do niej :
2 serki waniliowe po 400 g ( do tego ciasta nie polecam serka ''Danio'' ponieważ jest zbyt gęsty) po prostu jakieś zwykły serek waniliowy . 

Półtora szklanki mleka w proszku.

4 żółtka. 

Pół szklanki cukru.

1 masło roślinne lub margaryna
2 łyżki żelatyny rozpuścić z letnią wodą ( ale to na koniec się dodaję jak już masa jest przygotowana) 

1 paczkę biszkoptów (okrągłych)

Nasączenie Biszkoptu:3/4 szkl kawy cappuccino
1 szkl gorącej wody.
Przygotowanie masy:
Żółtka ubić z cukrem i masłem następnie dodawać na przemian po łyżce serka i mleka w proszku.
Ciągle mieszając mikserem .
Na koniec rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 2-4 łyżek wody.
Ostudzić i dodać do ubitej masy chwilę miksować.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć, kawą cappuccino.
Na te ciasto później już posmarowane masą położyć biszkopty okrągłe które też można nasączyć kawą cappuccino.
Życzę Smacznego ;)
 


6 komentarzy:

  1. Przecudownie wygląda! :)
    obserwujemy? :>

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! skorzystam z przepisu! zapraszam do mnie!

    http://unhealthyappetiteforfashion.blogspot.com/

    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko wygląda!
    http://akane-atelier.blogspot.com/
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń