piątek, 15 czerwca 2012

6 MIESIĘCY MOJEGO BLOGA !
Dzisiaj jest, mój szczególny dzień ponieważ jest właśnie 6 miesiąc jak prowadzę mojego bloga.! ;)
Te 6 miesięcy minęły strasznie szybko. ;)
Blog zaczęłam prowadzić od ferii, powstał on z nudy jaka zwykle jest w ferie jak  się nigdzie nie wyjeżdża.
Do prowadzenia bloga namówił mnie brat, tak to nigdy bym na to nie wpadła, żeby założyć bloga.
Jak by jakiś rok temu ktoś tak do mnie powiedział '' weź załóż sobie bloga'' to bym się zaśmiała i pomyślała, że ten ktoś sobie żartuje. Z racji tego, że dzisiaj jest pół roku, jak już mam tego bloga przepis będzie na tort chałwowy z wiśniami. ;)
Przygotowanie biszkoptu: ten przepis jest na 1 biszkopt, a potrzebne są dwa więc składniki, trzeba podwoić.
- 4 jajka.
- 1 szkl. cukru pudru.
- 4 łyżki mąki pszennej.
- 2 łyżki kakao.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Do nasączenia:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szkl wrzątku.
Do tortownicy:
masło do nasmarowania tortownicy oraz bułka tarta do posypania.
Masa chałwowa:
- 40 dag masła.
- 40 dag chałwy waniliowej.
wymieszane : 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni. 
Przygotowanie :
- Biszkopt : 
Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
- Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.
                                                                         Smacznego. 

2 komentarze:

  1. mam nadzieję,że jeszcze dłuuugo będziesz go prowadzić!(; świetny jest ^^
    oj ciastka chyba nie upiekę,bo wiecznie mam problem z upieczeniem dobrego biszkoptu :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for the tastiest recipe in the world!!! I will certainly cook it for my Birthday!!

    OdpowiedzUsuń