wtorek, 15 maja 2012

Witam.
Dzisiaj pogoda niestety, nie dopisuje. A szkoda. ! :(
W zeszły piątek umówiłyśmy się z koleżankami na takie nocowanie u jednej z nich.
Było super. !
Duży dom cały dla nas, ponieważ jej rodzice pojechali do znajomych. 

Jej babcia upiekła w ten dzień pyszne ciasto '' KWITNĄCY TULIPAN''.
Tak mi posmakowało, że postanowiłam wziąć od niej przepis, oraz podzielić się nim z wami . !
No dobra zaczynamy bo przepis jest długi.
Ale, nie martwcie się ciasto wcale nie jest trudne do zrobienia ;)

Składniki: 
-    6 jajek 

-  1 kostka masła, lub margaryny
-  
1,5 szklanki cukru 

-  2 szklanki mąki
-  
2 łyżeczki proszku do pieczenia

-  1 szklanka śmietanki kremówki 
-  2 łyżeczki kakao 
-  1 opakowanie błyskawicznego kisielu (wiśniowy lub truskawkowy) 
-  1/2 szklanki maku 


Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem.  Dodajemy 1 jajko, ucieramy na gładko.  Kolejno dokładamy po 1 jajku, na przemian z kilkoma łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietanką kremówką.  Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy niezabarwioną.  Pozostałe mieszamy odpowiednio z: makiem (kolor „piegowaty”), proszkiem na kisiel (kolor różowy) oraz kakao (kolor czekoladowy).  Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki nakładamy na środek po 1 łyżce każdego koloru masy.  Najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie nałożyć czekoladową, makową, a na samym czubku umieścić różową. W podobny sposób nakładamy masę na dwóch końcach keksówki.  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby nie przypaliło się z wierzchu.  Wystudzone ciasto kroimy na plastry.

4 komentarze:

  1. urocza:) ale ten wzorek jest śliczny

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności! Najchętniej spróbowałabym wszystko :)

    Pozdrawiam!


    eva-style.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń