sobota, 24 marca 2012

Witam.
No i mamy WIOSNĘ wreszcie. !
Długo czekałam na ciepłe dni, ale pewnie nie ja jedna nie mogłam się ich doczekać. ;)
Jak na razie w dzień temperatura jest słaba bo tylko 13 stopni, ale na i wysokie temperatury przyjdzie pora, pozostaje nam czekać !:) .
A dzisiaj mam dla Was przepis na tak zwany '' Kopiec kreta ''
Składniki: 
- 1/2 kostki margaryny. 

- 1/2 szkl. cukru pudru.
- 2 jaka. 

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
-  nie cała 1/2 szkl. zimnej wody. 
- 2 łyżki kakao. 
 
Na krem . 
- 500 ml śmietany kremówki (30 %) 
- 2 śmietan-fixy. 
- 3 łyżki cukru pudru. 
- 1 gorzka czekolada . 
- 3 banany.
- sok z 1 cytryny.
- 2 łyżki kakao. 






Margarynę, cukier , kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
Z białek ubić sztywną pianę. 


Do ostudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką. 

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. piec około 30 min . 
Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość około 1cm zostawiając dookoła brzeg o szerokości 1,5 cm. Zebrane ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić je widelcem. 
Banany obrać, przekroić w dłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu.Polać sokiem z cytryny. 
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. 
Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadły. 
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
I gotowe . SMACZNEGO ! 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kopiec kreta, zwykle idę na łatwiznę kupując go w proszku, ale muszę kiedyś sama spróbować go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastko !! Zjadłabym :)
    Zapraszam .

    OdpowiedzUsuń