niedziela, 26 lutego 2012

Witam. 
Weekend szybko zleciał i znowu zacznie się te 5 dni szkoły oraz nauki. 
Dzisiejszy przepis będzie na sałatkę '' Cesarską ''. 
Chciałabym Was przeprosić za to że notki nie są mniej więcej regularnie dodawane, wiem że ostatnio troszkę zaniedbałam mojego bloga, ale postaram się to zmienić. !  
A więc przejdźmy do przepisu. ;) 

Sałatka
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
½ łyżeczki (2 ml) posiekanego czosnku
3 główki sałaty rzymskiej 
1 szklanka (250 ml) centymetrowych kostek bułki paryskiej
½ szklanki (125 ml) dresingu Cezara
½ szklanki (125 ml) wiórów parmezanu

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz kostki pieczywa i wymieszać, by pokryły się tłuszczem. Smażyć 7 minut, aż grzanki będą złociste. Rozdrobnić sałatę. Polać dresingiem i wymieszać. Posypać serem i grzankami. 



Dressing
3 drobno posiekane filety z sardeli
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych kaparów
1 łyżka stołowa (15 ml) musztardy Dijon
1 żółtko
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
¾ szklanki (175 ml) oleju roślinnego
1 łyżka stołowa (15 ml) czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny
¼ szklanki (175 ml) 35% śmietany
gruboziarnista sól 

Przygotowanie
W misce wymieszać sardelę, kapary, musztardę, żółtko i czosnek. Energicznie ubijać, powoli wlewając olej. Dodać ocet, sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.

 Jeszcze raz Was przepraszam i życzę  SMACZNEGO ! 

6 komentarzy:

  1. ooo, zrobię, zrobię .
    heeee, zobaczymy jak wyjdzie . xd

    zapraszam do mnie, jest kolejny rozdział .

    OdpowiedzUsuń
  2. Może spróbuję wydaje mi się że będzie smaczna :) Obserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszna, bo bardzo lubie wszystkie skladniki, wypróbuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki ! <3
    Masz świetny nagłówek :)
    obserwuję. ;)

    OdpowiedzUsuń